Chia mag – nagyszerű kiegészítője a reggelinek, smoothie-knak vagy a süteményeknek
A chia magok ma már elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, azonban történetük messze visszanyúlik az ősi maják és aztékok civilizációjáig. Ezek a kis magok a Salvia hispanica növényből származnak, amely a ajakosvirágúak családjába tartozik, és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos.
Már több mint 5000 évvel ezelőtt is nagyra értékelték őket, mint rendkívül tápláló élelmiszert. A maják „harcosok ételeként” ismerték, mivel úgy hitték, hogy erőt és kitartást ad a testnek. Innen ered a „chia” név is, ami a maják nyelvén „erőt” jelent.
A gazdag történelem mellett a chia magok kivételes táplálkozási tulajdonságokkal is büszkélkedhetnek. Kiváló rost- és fehérjeforrások, különlegességük pedig a folyadék megkötése – áztatás hatására megduzzadnak és zselés állagot vesznek fel, ami ideálissá teszi őket ételek sűrítésére és különféle fogások elkészítésére.