Amla - a hagyományok kincsestára és számtalan előnye.
Az amla (Phyllanthus emblica), más néven indiai egres, egy lombhullató fa, amely Indiában őshonos, és Délkelet-Ázsiában, többek között Srí Lankán, Nepálban, Kínában és Malajziában nő. Az amla fa akár nyolc méter magasra is megnőhet, és trópusi és szubtrópusi éghajlaton fejlődik a legjobban. Apró, kerek termései zöldessárgák, enyhén bordázottak és jellegzetes savanykás ízűek. Tápértékük miatt nagyra értékelik, különösen az indiai ayurvédikus hagyományban. Természetes tápanyagokat tartalmaznak, köztük olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, a kálium és a vas.
Az ayurvédában az amlát amalakinak is nevezik. Az amalaki egyike a Triphala nevű hagyományos ayurvédikus keverék három összetevőjének, amelyet a test megtisztítására használnak. A Triphala jelentése „három gyümölcs”, és az amlán kívül haritaki (Terminalia chebula) és bibhitaki (Terminalia bellirica) is van benne.
Az amla használatának nagyon hosszú hagyománya van. Gyakran használják a napi rutin részeként az általános jó közérzet támogatására. Az Ayurvédában régóta használják, mint olyan táplálékot, amely hozzájárul a szervezet belső harmóniájához és egyensúlyához. Haj- és bőrápoló kozmetikai termékekben is megtalálható.